FOD Justitie, bpost en speos slaan handen in elkaar om boetes te digitaliseren

De Federale Overheidsdienst Justitie gaat vanaf vandaag verkeersboetes niet enkel meer op papier versturen, maar ook digitaal. De boetes zullen via het platform van bpost/speos afgeleverd worden in je e-box, je elektronische postbus bij de overheid. Dat moet papier besparen en zou het hele proces van boetes versturen moeten versnellen. 

 

Boetes op papier zullen alleszins niet meteen wegvallen. Mensen die nog geen gebruik maken van hun e-box zullen ze sowieso blijven ontvangen op papier. Voor mensen die wel gebruik maken van hun e-box zal het versturen in twee fasen verlopen. In een eerste fase zullen de boetes zowel op papier verstuurd worden als elektronisch naar de e-box. Het is pas in een tweede fase dat de papieren boetes volledig wegvallen. Mensen die hun boete niet betalen – want niet alle gebruikers kijken iedere dag in hun e-box – zullen de herinnering altijd op papier ontvangen. Ondertussen maken al zo’n 830.000 Belgen gebruik van hun e-box en ontvangen daar overheidsheidsdocumenten in van de FOD Financiën, de FOD Pensioenen en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

 

Dat deze digitale stap heel wat papier en tijd kan uitsparen blijkt uit de cijfers. Edward Landtsheere van de FOD Justitie: “Wij versturen dagelijks zo’n 22.000 documenten die betrekking hebben op verkeersboetes. Het zal voor onze diensten dus zowel heel wat tijd als papier besparen. Maar er zijn ook nog andere voordelen voor de burger aan deze digitalisering. Zo kan hij of zij op elk moment, ook tijdens vakanties, zijn of haar e-box in de gaten houden en op de hoogte blijven van de documenten die toekomen.”

In tijden van phishing en fraude is het belangrijk te weten dat de boetes niet rechtstreeks in uw mailbox terecht komen. In uw mailbox zal u enkel een mail ontvangen met de melding dat er een nieuw bericht is toegekomen in de e-box. De boete zult u dus pas zien als u met uw identiteitsgegevens inlogt in uw e-box. (Bron: VRT NWS)